Ragebol 1 t/m 3
Frank & Bom

Uitg. Dupuis; 44/45 platen; kleur; harde kaft

Dat je met het medium strip veel meer kunt doen dan enkel een grappig of spannend verhaal vertellen, is gelukkig al vaak en door vele auteurs bewezen. Ook Frank en Bom behoren tot de stripmakers, die erin zijn geslaagd een strip een geheel eigen, originele invulling te geven.

Wat Ragebol zo bijzonder maakt, valt moeilijk uit te leggen. Het is een strip over een doodgewone jongen, die ergens in Brussel op een zolderkamertje woont. Hij heeft een gevoelige aard en een gezonde dosis fantasie en brengt in het gezelschap van z'n kat zijn dagen door met studeren en lezen. In Ragebol worden veel pagina's gewijd aan het dagelijkse leven van de gelijknamige hoofdpersoon. In de beste Belgische literaire traditie worden die scènes in het eerste deel, De droom van de walvis, afgewisseld met een flinke portie magisch realisme. In dat album vormt de vondst van een boek uit 1929 de aanleiding voor een zoektocht naar een stukje Brusselse historie, waarin verrassenderwijs een grote rol blijkt te zijn weggelegd voor een walvis. Ook De beeldhouwers van het licht bevat een op de natuur geënt mysterie, dat uiteindelijk wél rationeel kan worden verklaard. In De nacht van de kat, tenslotte, is het natuurlijke element beperkt tot de weggelopen kat van Ragebol, maar houden de auteurs vast aan de magisch realistische noot door middel van een toevallige ontmoeting met een geheimzinnige oude man.

RagebolDroomvandeWalvis


De reeks, en met name het derde deel, kan gelezen worden als één lange vertelling over de ontwikkeling van Ragebol van adolescentie naar volwassenheid. Wat mij betreft, is De nacht van de kat de mooiste vertelling in stripvorm over de initiatie van een tiener in de volwassenheid. Na zijn nacht van de kat is Ragebol veranderd van een wat onzekere tiener in een jongeman, die op eigen benen staat en zijn eigen keuzes in het leven maakt. De auteurs leggen daar echter volstrekt geen nadruk op; het is meer een conclusie die de lezer trekt na kennisname van de drie albums.

Waar Frank en Bom wél de nadruk op leggen, is de liefdevolle uitbeelding van Brussel, hun beider woonplaats, en van het gewone leven van alledag. Goddank biedt de wereld van de strip, volgepakt met aktie en sensatie, ook ruimte voor initiatieven als Ragebol; een serie waarin niet hard wordt geschreeuwd, maar waarin des te meer wordt gezegd. Een pareltje.
Paul van Gremberghen