Lewis Trondheim, vrij als een adelaar

Lewis Trondheim is een megalomane wraakzuchtige zak. Hij maakt zelden of nooit iets opmerkelijks mee, maar hij vindt zichzelf wel vreselijk interessant. En hij heeft de kop van een adelaar die amper zijn ogen open krijgt.

Tenminste, dat is Lewis Trondheim als je Lewis Trondheim zelf mag geloven. Maar in werkelijkheid is Trondheim vermoedelijk de meest opvallende en briljante stripmaker van de laatste tien jaar. In zijn vaderland Frankrijk maakt hij indruk met een ziekelijk hoge productie aan albums en boekjes (vorig jaar alleen al verschenen er dertien nieuwe albums van zijn hand), in kwaliteit variërend van goed tot briljant. En hoewel al die boeken onmiskenbaar ‘Trondheim' zijn, is die stortvloed aan strips onmogelijk onder
één omschrijving te vangen. Zijn grote kracht lijkt te liggen in dialogen, in humoristische polemieken vol ontsporende redeneringen en rake observaties, maar ook in strips zonder
tekst munt hij uit. Zijn werk bestrijkt het breedst mogelijke spectrum aan genres, van intellectueel verantwoorde wereldbeschouwingen tot onvervalste sword & sorcery, waarbij het hem volstrekt niets uit lijkt te maken of een strip voor volwassenen of voor kinderen is bestemd. En hoewel hij flink zijn best doet om de grenzen van wat nog als beeldverhaal leesbaar is te verleggen, blijft zijn werk te allen tijde uitermate toegankelijk voor iedereen.
Ook in Duitsland en in de Verenigde Staten ontdekt men zo langzamerhand de kwaliteiten van Trondheim. Maar in Nederland grijpt nog steeds 98 procent van de stripliefhebbers niet-begrijpend naar de kaart van Noorwegen als je de naam Trondheim noemt. SjoSji publiceerde in de laatste jaren van dat blad flink wat van zijn werk: Donjon, Kaput & Zösky, Le pays des trois sourires, en Lapinot onder de naam Kobijn, maar een door Big Balloon gepland album werd afgeblazen wegens gebrek aan voorbestellingen van boekhandelaren. Dupuis geeft de door hem geschreven peuterstrip Hallo lieve Kerstman uit, maar laat dat nou net de enige strip in zijn hele oeuvre zijn die niet zo best uit de verf komt. Maar gelukkig is er nu een Nederlandse vertaling van Trondheims vroege meesterwerk Approximativement: Net Echt.

Meer in ZozoLala 124

ZozoLala roots