De Striptop 150 aller tijden

Honderdvijftig nummers ZozoLala, honderdvijftig klassieke stripalbums. Voor de vijfde keer in ons vijfentwintigjarige bestaan vroegen we jullie lijstjes in te sturen met jullie favoriete strips, opdat wij een lijst konden samenstellen waaruit de smaak van de 'gemiddelde' ZozoLala-lezer spreekt.

Allereerst een welgemeend dankjewel voor al die inzenders die ons verrasten met hun warme woorden en felicitaties. Na een nachtje doorhalen achter de computer om weer een nieuw nummer op tijd bij de drukker te krijgen, bekruipt al onze vrijwilligers wel eens het gevoel van 'waar doen we het eigenlijk voor'. Nu weten we het weer: bedankt!

Wie de vijf lijstjes van de afgelopen jaren naast elkaar legt, ziet een opvallende constante in de smaak van de ZozoLala-achterban. Weliswaar kende elke editie van de Striptop een andere winnaar (in 1986 was dat Het gele teken van Blake en Mortimer, in 1988 Samber: Minder is meer, in 1994 Bourgeons De laatste zang van de Malaterres, in 2000 De Chninkel en nu Loopgravenoorlog), maar opvallend is dat een aantal stripklassiekers voortdurend bovenin het klassement eindigt. Behalve de vijf al genoemde winnaars zijn dat onder andere Maus, De dorpsgek van Schoonvergeten, De ballade van de zilte zee, Thorgal: De schaduwen voorbij en De toren van Schuiten en Peeters. Die constante in de appreciatie van ons publiek wordt deze keer aangevuld met opvallend veel recente albums. De hoge noteringen van boeken als Een deken van sneeuw, Broze stad, Onder Palestijnen en (heel recent) Vallende ziekte toont aan dat jullie allesbehalve sentimentele verzamelaars zijn die louter oog hebben voor de nieuwe delen van al bekende reeksen. Jullie staan open voor vernieuwing en dat sterkt ons in onze redactionele opvatting dat ZozoLala daar ook in de komende jaren de nadruk op moet blijven leggen.

Verder valt op dat dit keer relatief veel anderstalige albums werden genomineerd en ook de eindlijst haalden, zoals: Jimmy Corrigan the smartest kid on earth, Black hole, From hell, Cages, Nausicaä of the Valley of the wind, The return of the dark knight en zelfs het alleen nog in het Frans verschenen slot van XXe ciel.com. Jullie zijn blijkbaar nieuwsgierig genoeg naar goede strips om je niet slechts te beperken tot wat voorhanden is in de meeste winkels, te meer daar goede albums nog te vaak niet worden vertaald. Steeds meer stripspeciaalzaken spelen daar inmiddels op in en hebben een groeiend aanbod buitenlandse titels op voorraad.

Wat valt verder nog op wanneer je de lijst bestudeert? Het vrijwel ontbreken van humorstrips in de eindlijst (en dan zijn er wel eens lezers die klagen dat wij zo zuur zijn!) en - in tegenstelling tot voorgaande edities - het veel lagere aantal albums van traditionele topauteurs als Hermann en Van Hamme. Voorgaande keren domineerden zij de eindlijst. Dit keer werden ze opvallend minder vaak genomineerd. Misschien heeft het lagere niveau van hun recentere strips er iets mee te maken dat jullie ook het oudere werk minder zijn gaan waarderen? Maar waarschijnlijker is dat jullie veel jongere auteurs van tegenwoordig domweg interessanter werk vinden maken. Wie het lijstje doorloopt komt er veel tegen: Daniel Clowes, David B., Nicolas de Crécy, Chris Ware, Marjane Satrapi, Christophe Blain en Tronchet om er slechts enkelen te noemen.

De Striptop geeft ons alle reden om ook de komende jaren onze voelsprieten uitgestoken te houden voor de nieuwste ontwikkelingen in het medium. En voor jullie is de lijst vooral bedoeld om je eigen smaak vrolijk te vergelijken met die van anderen. Niemand zal zich volledig in de Top 150 kunnen vinden, maar wellicht zie je een aantal titels die je nog niet eerder gelezen hebt en die je nieuwsgierig maken. Zoals lezer Jan-Willem Bosch schreef: "De oproep tot het insturen van een top 10 riep weer allemaal herinneringen op aan de vorige top. Van veel albums die toen in de eindlijst terechtkwamen, had ik destijds nog nooit gehoord. En dat is het beste wat die top 100 toen teweeg heeft gebracht: ik ben een groot deel van die onbekende albums maar eens gaan lezen." Laat jezelf verrassen.
Hans van Soest


1. Loopgravenoorlog (Tardi) Imponerend pamflet in grauw zwart-wit tegen de oorlog in het algemeen en eerbetoon aan de hele divisies onbekende soldaten die massaal werden opgeofferd in de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder.
2. Maus (Spiegelman) Veelbekroond document over de kampervaringen van Spiegelmans vader en de moeizame relatie die hij met hem had in de vorm van een parabel met katten en muizen.
3. Blake en Mortimer: Het gele teken (Jacobs) Ultieme stripklassieker met alle ingrediënten die jongens vroeger in extase brachten: onkreukbare helden, geheimzinnige gebeurtenissen in de mist en doorgedraaide slechteriken.
4. De Chninkel (Rosinski/Van Hamme) Op Tolkien en het Nieuwe Testament geïnspireerde fantasystrip in machtige potloodstijl over een nietig wezentje dat het moet opnemen tegen de krachten van het kwaad.

5. Watchmen (Gibbons/Moore) Veelgelaagde superheldencomic die alles wat voorheen in dat genre verscheen overbodig maakte: uitgerangeerde helden blijken onbedoeld onderdeel van een ziek complot om de wereld te redden.
6. Een deken van sneeuw (Thompson) fraai gepenseelde autobiografie over een streng gelovige 'born again christian' jeugd, opgefleurd door een gepassioneerde eerste liefde.
7. De dorpsgek van Schoonvergeten (Comès) Weerloze stomme jongen wordt speelbal van vete tussen bekrompen dorpsbewoners.
8. Een contract met God (Eisner) De eerste 'graphic novel': kroniek van het joodse leven in New York in de jaren dertig.
9. Samber: Minder is meer (Yslaire) Begin van groots romantisch epos: Romeo en Julia aan de vooravond van de revolutie van 1848.
10. De Incal (Moebius/Jodorowsky) De avonturen van John Difool, sullige privédetective in de verre toekomst.

11. Corto Maltese: De ballade van de zilte zee (Pratt) De eerste avonturen van de stoïcijnse zeeman Corto Maltese in de Stille Zuidzee.
12. Cromwell Stone (Andreas) Op H.P. Lovecrafts Cthulhu geënte gothische parel over overlevenden van een scheepsramp die een voor een verdwijnen.
13. Kuifje: De blauwe lotus (Hergé) Vervolg op 'De sigaren van de farao': de jonge reporter vertrekt naar China, waar de Japanners zijn binnengevallen.
14. Kuifje: In Tibet (Hergé) Kuifje gaat op zoek naar zijn oude vriend Chang (uit De blauwe lotus) en belandt bij aandoenlijke yeti op de toppen van de Himalaya.

15. De toren (Schuiten/Peeters) Hoogtepunt uit de Duistere Steden-reeks. Eenzame opzichter van (een deel van) een hemelhoge toren gaat op zoek naar andere mensen.
16. Jimmy Corrigan, the smartest kid on earth (Ware) Dolende zielen in McWorld: extreme eenzaamheid in een griezelig perfect vormgegeven jasje.
17. De gezellen van de schemering: De laatste zang van de Malaterres (Bourgeon) Slot van middeleeuws epos: rondreizend gezelschap komt terecht in een stad waar een weerwolf rondwaart.
18. De jacht (Bilal/Christin) Communistische partijbonzen komen samen in een buitenverblijf, alwaar ze afrekenen met elkaar en hun idealen.
19. From hell (Campbell/Moore) Verbluffende psychogeografie van victoriaans Londen in de vorm van een autopsie op de mythe rond Jack the Ripper.

20. Sin city 1: The hard goodbye (Miller) Kokend hete kennismaking in spijkerhard zwart-wit met de hard crime-wereld waarin de immer incasserende wreker Marv moet zien te overleven.
21. Het besloten land (Tardi/Forest) Surreële improstrip over bewoner van de muren rond het verloren gegane landgoed van zijn ouders die dat wanhopig probeert terug te winnen.
22. Sluiers over de Pont de Tolbiac (Tardi/Malet) Eerste van Tardi's Nestor Burma-verstrippingen. Detective krijgt hulpverzoek van oude anarchistische vrienden.
23. Corto Maltese: De Ethiopiërs (Pratt) Zeeheld belandt in Oost-Afrika en ontmoet daar zijn cynische evenknie Cush.
24. Akira 1 (Otomo) Begin van overdonderend avontuur in sneltreinvaart door post-apocalyptisch Neo-Tokio.

25. Over de grenzen van de tijd (Pont/Abolin) Zwoel mediterraan verhaal over de vriendschap tussen drie jongens die een geheim delen - en de liefde voor dezelfde vrouw.
26. Zoo 1 (Frank/Bonifay) Terwijl de Eerste Wereldoorlog op uitbreken staat, proberen bewoners van een dierenpension? een aards paradijs te scheppen.
27. Op zoek naar de tijdvogel: De jager (Loisel/Le Tendre) Derde deel van serie die de toon zette voor hele trits fantasy-series nadien: bont gezelschap gaat op gevaarlijke queeste.
28. Rampokan: Java (Van Dongen) Eerste deel van postkoloniaal tweeluik in klare lijn over politionele acties in Nederlands-Indië.
29. V for Vendetta (Lloyd/Moore) Anarchist ondermijnt fascistoïde regime in Engeland met even afkeurenswaardige methodes als die hij wil bestrijden.

30. De slaap van het monster (Bilal) Verbluffend geschilderde sciencefiction: man met absoluut geheugen probeert zich zijn leven tot aan eerste dag weer voor de geest te halen.
31. De dagelijkse worsteling 1 (Larcenet) Gevoelige semi-autobiografische strip over zenuwzieke fotograaf die op zoek is naar rust in zijn hoofd.
32. De stem van het volk: De kanonnen van 18 maart (Tardi/Vautrin) Tardi's visie op de Parijse Commune in de vorm van een grimmig detectiveverhaal.
33. Cages (McKean) Machtige caleidoscoop van kleine verhalen over creativiteit, getekend in een baanbrekende mixed media-stijl.
34. XIII: Zwarte vrijdag (Vance/Van Hamme) Begin van langlopende spionagethriller over man zonder geheugen die wordt aangezien voor moordenaar van Amerikaanse president.

35. Zwartkijken (Franquin) Zwart-humoristische kijk op de uitwassen van de moderne samenleving van intens sombere tekenvirtuoos.
36. Bone (Smith) Lord of the rings meets Walt Disney: epische feel good-strip voor alle leeftijden.
37. Vallende ziekte (David B.) Gezin moet leren omgaan met epilepsie van zoon. Gebaseerd op B.'s eigen ervaringen.
38. Broze stad (Auster/Mazzucchelli/Karasik) Tour de force van stripduo om Austers hermetische roman in beeld te vertalen: schrijver doet zich voor als detective en kan werkelijkheid niet meer van fantasie onderscheiden.
39. De onnoembaren: Gele geschiedenis (Conrad/Yann) Avonturenstrip vol bijtende humor?, waardoor Yann en Conrad begin jaren tachtig uit het weekblad Robbedoes werden gegooid.

40. Thorgal: De boogschutters (Rosinski/Van Hamme) Een van de weinige delen in de serie zonder bovennatuurlijke elementen, met de introductie van femme fatale Kriss van Valnor.
41. Black hole (Burns) Ongemakkelijk gelikt gebrachte allegorie op hoe aids de samenleving ontwricht. Jongeren die onveilig vrijen muteren tot monsters.
42. Meccano: Gilette (Kolk) Alles draait om roem en schoonheid, zo ondervindt een klein meisje uit de achterbuurt dat zich ontpopt tot stijlicoon.
43. Persepolis (Satrapi) Aangrijpend, sober verteld levensverhaal van Satrapi die het Iran van de ayatollahs ontvlucht, maar ook in Europa geen rust vindt.
44. Thorgal: De schaduwen voorbij (Rosinski/Van Hamme) Thorgal moet afdalen naar de onderwereld om zijn geliefde te redden.

45. Blacksad: Arctic Nation (Guarnido/Canales) Xenofobie in de dierenwereld. Disney-noir met kat in hoofdrol als privédetective.
46. Horizon (Ong) Diepmenselijke strip van Lian Ong over boerenvolk dat op de vlucht voor mysterieuze ziekte almaar moet voortrekken door onherbergzame wereld.
47. Philémon: De drenkeling van de A (Fred) Eerste deel van helaas allang niet meer vertaalde reeks waarin Fred een loopje neemt met de logica van de strip.
48. De gezellen van de schemering: De betovering van het nevelwoud (Bourgeon) Eerste deel van groots middeleeuws epos. Dolende ridder vergaart bont gezelschap om zich heen.
49. Ibicus 1 (Rabaté) Razende verstripping van Russsische schelmenroman van Alexis Tolstoï in sfeervolle sepiatinten.

50. Isabelle Avondrood: De waanzinnige geleerde (Tardi) Derde deel van Tardi's pastiche op de detectivefeuilletons van begin vorige eeuw.
51. Meccano: Beauregard (Kolk) Onvolprezen humorstrip over de high society en de wannabees in puissant rijk vorstendommetje.
52. Onder Palestijnen (Sacco) Virtuoos getekend journalistiek relaas vanuit de door Israël bezette gebieden, waar Sacco maandenlang verbleef.
53. Piero (Baudoin) Hoogtepunt uit Baudoins oeuvre over de band met zijn overleden broer en hun beider liefde voor het tekenen.
54. Rampokan: Celebes (Van Dongen) Slot van het tweeluik: Nederlandse hoofdpersoon wordt verscheurd door liefde voor zijn geliefde Indonesië, dat zich losmaakt van de kolonisator.

55. Robbedoes en Kwabbernoot: QRN op Bretzelburg (Franquin/Greg) Robbedoes en Marsupilami gaan op zoek naar Kwabbernoot, die is ontvoerd door militaristisch ministaatje.
56. De teenloze adelaar (Lax) Stemmig eerbetoon aan de nog op harde houten banden rijdende pioniers van de Tour de France.
57. Batman: The dark knight returns (Miller) Strip die leidde tot ware Batman-revival: Batman dit keer niet als kreukloze misdaadbestrijder, maar als door trauma getekende wreker.
58. Suske en Wiske: Het Spaanse spook (Vandersteen) Eerste van de fameuze verhalen uit de blauwe reeks, zonder tante Sidonia en Jerom en in een realistischer tekenstijl.
59. De eeuwige oorlog 1 (Marvano/Haldeman) Sciencefiction-verhaal over strijd tegen onbekende, als agressief geduide wezens. Allegorie op de oorlog in Vietnam. Eerste deel van trilogie.

60. Gilles de Geus: De revue (Kolk/De Wit) Meest hilarische deel uit humoristische geuzensaga. Geheime missie met dansende beer leidt tot waar grappenbombardement.
61. XXe ciel.com: Mémoires 98 (Yslaire) Eerste deel van Yslaires baanbrekende interpretatie van de twintigste eeuw door de ogen van een bejaarde psychoanalytica, die een email denkt te krijgen van haar overleden broer.
62. Blake en Mortimer: SOS meteoren (Jacobs) Sfeervolle gentlemen SF waarin de ondergang van de wereld maar nipt wordt afgewend.
63. De kinderen van de wind: Het ebbehout (Bourgeon) Even schokkend als overtuigend slot van Bourgeons vijfluik over de tocht van een slavenschip vol menselijk 'ebbehout' naar de Nieuwe Wereld.
64. De verloedering (Tardi/Pennac) Satirische afrekening met asociale bedrijfsovernamen, onnodige ontslagen en andere neoliberale ellende.

65. Duivelsmond (Boucq/Charyn) Soepel vertelde thriller over een mismaakte KGB-agent op missie in de VS in de hitte van de Koude Oorlog.
66. Blueberry: Generaal Geelkop (Giraud/Charlier) Op de slag bij Little Bighorn geïnspireerd deel uit de Blueberry-reeks, waarin Giraud almaar gedetailleerder ging tekenen.
67. De terugkeer van Cromwell Stone (Andreas) Vervolg op Cromwell Stone (deel 12 uit deze top), waarin barok stripwonderkind Andreas grafisch helemaal los gaat.
68. Nausicaä of the Valley of the wind 1 (Miyazaki) Meeslepend epos van animemeester Miyazaki vol stijfkoppige maar uiterst sympathieke hoofdpersonen.
69. Prins van de nacht: De jager (Swolfs) Vampierenstrip.

70. De ijsdemon (Tardi) Pastiche op de boeken van Jules Verne en de krantenfeuilletons van rond de eeuwwisseling. Boosaardige geleerde broedt slechte plannen uit in de poolzee.
71. De zeven dwergen (Marvano) Semi-documentaire ode aan de moed van de geallieerde vliegeniers tijdens de strijd tegen nazi-Duitsland.
72. Deogratias (Stassen) Ook de daders hebben nachtmerries in neo-klare lijnstrip over het door genocide verscheurde Rwanda.
73. Meneer Johan: De filosofieën van Felix (Dupuy/Berbérian) Hypochondrische vrijgezel Felix, bijfiguur uit de Meneer Johan-reeks, speelt hoofdrol in vermakelijke eigentijdse relatiekomedie.
74. Thorgal: Alinoë (Rosinski/Van Hamme) Zoontje Jolan is eenzaam en verzint een denkbeeldig vriendje. Als die tot leven komt, ontspint zich een nachtmerrie.

75. Coma: Vincent (Dupré) Kinderen die in coma liggen, komen terecht in een parallelle wereld. Eerste deel van reeks.
76. Corto Maltese: In Siberië (Pratt) Meeslepend avontuur tijdens de oorlog in Azië, 1919.
77. Dagboek van een strip (Dupuy en Berbérian) Stripmakersduo als veelarmig stel aliens in komisch verslag van hoe het succes van Meneer Johan doorwerkt in hun privéleven.
78. De ijstrein (Lob/Rochette) Keiharde SF over de komende ijstijd: de laatste overlevenden zitten in een verwarmde trein die almaar doordendert.
79. De kinderen van de wind: Het meisje in het want (Bourgeon) Sfeervolle start van meesterlijk vijfluik over de grote vaart in de 18e eeuw.

80. De tanden van de haai (Boucq) Visueel verbluffende absurdistische grappen over een verzekeringsagent en zijn heldhaftige strijd tegen de gevreesde (en onverzekerde) grote witte huiskamerhaai.
81. De vrouw van de tovenaar (Boucq/Charyn) Prachtig psychologisch drama over een vrouw die haar grote liefde (een magiër) verliest aan haar dochter.
82. Donjon ochtendgloren: Het hemd van de nacht (Blain/Sfar/Trondheim) Hilarische spin-off van 'In de ban van de Muppets'-fantasyreeks, over de jeugd van de baas van de Donjon.
83. It's a good life if you don't weaken (Seth) stijlvol getekende mockumentary over speurtocht van striptekenaar naar een vergeten cartoonist uit de New Yorker.
84. Op zoek naar Peter Pan 1 (Cosey) Britse schrijver ontmoet mysterieuze vrouw in Wallisser Alpen, 1930.

85. Vuren (Mattotti) Kleurenexplosie, waarin de matroos van een slagschip terecht komt op een mysterieus vijandig eiland.
86. Blacksad: Ergens tussen de schaduwen (Guarnido/Canales) Eerste deel van dierenstrip was direct een sensatie. Zwarte kat bestrijdt misdaad in een op het Amerika in de jaren veertig lijkende wereld.
87. In de val, Jeanette (Vonk) Favoriete strip van veel Nederlandse stripmakers: Vonk verstaat de kunst om van elk bizar hersenspinsel een goedlopend verhaal te maken.
88. De dagelijkse worsteling: Tegen het vergeten (Larcenet) Vervolg op nummer 31 in deze top, over de dementerende vader van de auteur.
89. De kat van de rabbijn: Het bar mitswa (Sfar) Sprekende kat raakt tot over zijn oren verliefd op de dochter van zijn baasje.

90. Siberië (Micheluzzi) Avonturenstrip die zich afspeelt ten tijde van de Russische Revolutie.
91. Blacksad: Rode ziel (Guarnido/Canales) Derde deel van de succesreeks, met de Amerikaanse communistenjacht op de achtergrond.
92. Casper & Hobbes: Hopsakee en nu de wereld (Watterson) Vertederende humor over een jongetje en zijn speelgoedtijger.
93. Coutoo (Andreas) Occulte thriller: doodgewaande moordenaar lijkt terug van weggeweest.
94. Dodelijke Spelletjes (Tardi) Rake Tardi-bewerking van een detectiveroman van Geo-Charles Veran over een stel straatschoffies begin jaren '50 in Parijs.

95. Kuifje: Het geheim van de Eenhoorn (Hergé) Kapitein Haddock ontdekt het levensverhaal van een beroemde voorvader die in handen viel van piraten.
96. Murena: Purper en goud (Delaby/Dufaux) Eerste deel van historische serie over het rauwe leven in het Rome ten tijde van keizer Nero.
97. Stray toasters (Sienkiewicz) Uitzinnige ambachtelijke (pre-Photoshop!) collagestrip over de relatie tussen broodroosters en het moedergevoel - compleet met ansichtkaarten van satan zelve.
98. Blindemannetje (Cabanes) Fraai geaquarelleerde fantasieën van een puber vol in de greep van zijn hormonen.
99. De cyclus van Cyann: De brOn en de sOnde (Bourgeon/Lacroix) Eerste deel van sciencefiction-strip vol wulpse vrouwen en spannende intriges (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde).

100. Frommeltje en Viola: De ijskoningin (Hislaire) Adolescenten leren de liefde kennen en ondervinden dat die niet alleen zorgeloos is.
101. Net echt (Trondheim) Geraffineerde autobiostrip van een van de meest succesvolle Franse humoristen van de laatste decennia.
102. Kuifje: De juwelen van Bianca Castafiore (Hergé) Enige Kuifje waarin de gekuifde reporter kasteel Molensloot niet verlaat om daar een (vermeende) misdaad op te lossen.
103. Mort Cinder: Loden ogen (Breccia/Oesterheld) Expressionistische thriller van een legendarisch Argentijns stripkoppel.
104. Ragebol: De droom van de walvis (Frank/Bom) Poëtisch verhaal over student die dingen droomt die later in de werkelijkheid ook lijken te gebeuren.

105. Robbedoes: Als in een droom (Tome/Janry) Laatste album in de reeks van duo Tome en Janry, waarin ze breken met de humor en de karikaturale tekenstijl.
106. Batman: Arkham asylum (McKean/Morrison) Een hallucinante reis door Batmans koortsige brein tijdens zijn onvrijwillige verblijf in een uitzinnig gepenseeld gothisch gesticht.
107. Cyrrus (Andreas) Razendknappe strippuzzel waarin hoofdpersoon slachtoffer wordt van een gat in de tijd.
108. David Boring (Clowes) Verontrustend boek over de wereld na de grote ramp. Clowes is een meester in het oproepen van onbehagen door louter suggestie.
109. De falangisten van de zwarte orde (Bilal/Christin) Bejaarde strijdmakkers van Franco komen nog één keer samen om af te rekenen met het linkse tuig. Eveneens bejaarde republikeinen verenigen zich ook.

110. De kinderen van de wind: Het gevangenisschip (Bourgeon) Bourgeons maritieme historische thriller bolt de zeilen in dit twee deel, waarin de steven richting Afrika wordt gewend.
111. Donjon zenit: Eendenhart (Sfar/Trondheim) Begin van de doldwaze Donjon-reeks en alle subreeksen: laffe eend wordt aangezien voor woeste barbaar.
112. Gemma Bovery (Simmonds) Hedendaagse ode aan Flauberts literaire meesterwerk - over Britse midlife middenklassers die vergeefs de idylle zoeken op het Franse platteland.
113. Het ibismeisje (Lax) Historische thriller tegen de achtergrond van de ineenstorting van het regime van de Roemeense communistische dictator Ceausescu.
114. HP en Giuseppe Bergman (Manara) Fictie en werkelijkheid lopen hopeloos door elkaar in literair soft porno-avontuur over een held die het heeft gehad met dat 'avontuur'.

115. Majoor Fataal (Moebius) Legendarische volledig geïmproviseerde SF-strip vol speciale stripeffecten.
116. Krijtlijn (Prado) Onheilszwangere psychologische strip vol symboliek over leven en lusten op een mysterieus eiland dat zelfs in de Bermudadriehoek niet is te vinden.
117. Twee voor thee (Jippes/Lodewijk) Sfeervolle retrostrip over een Engels fatje dat een misdaad in Assam moet oplossen om het thee-imperium van zijn vader te kunnen erven.
118. Like a velvet glove cast in iron (Clowes) Koortsige zoektocht van hoofdpersoon naar de actrice in een pornofilm brengt hem langs een lange stoet gedepriveerde mannen en gemuteerde vrouwen.
119. Agent 327: De gesel van Rotterdam (Lodewijk) Chinese triade neemt de onderwereld van Rotterdam over, maar heeft buiten Hendrik IJzerbroot en Olga Lawina gerekend.

120. Asterix: De intrigant (Uderzo/Goscinny) Klein opneukertje komt in opdracht van Caesar tweedracht zaaien in het dorpje dat wij zo goed kennen.
121. Besame mucho (Loustal/Paringaux) Jazzsaxofonist raakt verslaafd en glijdt steeds verder af.
122. Caatinga (Hermann) Brazilië, jaren dertig: boerenzoons worden opgenomen in bende outlaws.
123. De man aan het raam (Mattotti) Grensverleggende strip van Italiaans grafisch wonderkind over de innerlijke crisis van een beeldhouwer.
124. Corto Maltese: Fabel van Venetië (Pratt) Corto krijgt op zoek naar een schat de vrijmetselarij achter zijn broek.

125. Ardeur (Varenne) Doemstrip: in de wereld na de bom reist een man door het verwoeste Europese landschap.
126. Vaarwel Morgendauw/Het gebroken geweertje (Tardi) Alle thema's uit Tardi's oeuvre komen samen: waanzinnige geleerden, mutanten, antimilitarisme en de uitwassen van het kapitalisme.
127. De macumba van Gringo (Pratt) Voodoo, hartstocht en moord in een verhaal over Zuid-Amerikaanse rebellen.
128. Eric de Noorman: De geschiedenis van Bor Khan (Kresse) Later tot tekststrip omgewerkte klassieker over een Mongoolse strijder in het land van de Noormannen.
129. Agent 327: Dossier Zevenslaper (Lodewijk) Dolkomische persiflage op Von Dänikens 'Waren de goden kosmonauten'.

130. Isabelle Avondrood: Maanzieke mummies (Tardi) Vierde deel van de serie, waarin de schier emotieloze troela het opneemt tegen geheime sekten, domme agenten, monsters en demonen.
131. Meccano: Schlager (Kolk) Aan lager wal geraakt volkszanger wordt naar het door burgeroorlog geteisterde Meccano gevlogen om daar de bevolking wat op te vrolijken.
132. Nero: De hoed van Geeraard de duivel (Sleen) Klassieke krantenstrip uit 1950, waarin Nero de magische hoed van de duivel koopt en die niet meer kwijt wil.
133. Léa (Rossi/Letendre) Lolita-achtige thriller over pedofiel die een weekeindje op de dochter van vrienden moet passen. Als zij dood wordt gevonden, lijkt de schuldige snel gevonden.
134. Prosopopus (De Crécy) Tekstloze, hilarische thriller over de liefde van een gele knuffelbeer-achtige geest voor een moordenaar.

135. De grot der herinnering (Andreas) Acteur is op de vlucht na een moord en wordt zo onderdeel van de Germaanse sage over de god Loki die hij had moeten spelen.
136. Finisterre (Legendre) Vrouw ontdekt dat haar man oorlogsmisdaden beging tijdens de Joegoslavische burgeroorlog en kan daar niet mee overweg.
137. Ragebol: De beeldhouwers van het licht (Frank/Bom) Hoofdpersoon ontrafelt tijdens logeerpartij in de Ardennen een boodschap uit het verleden.
138. Brieven uit de bar (Stassen/Lapière) Meeslepend intercultureel liefdesdrama in oogstrelende neo-klare lijnstijl.
139. De dwaze monnik: Het stenen geheugen (Vink) Tweede deel van minutieus geaquarelleerde kung fu-strip. Meisje wordt in gewijd in geheime gevechtstechniek, maar gaat daar geestelijk aan onderdoor.

140. Ginds (Tronchet/Sibran) Als Algerije onafhankelijk wordt, vlucht huisvader naar Frankrijk, waar hij maar niet kan aarden.
141. Toen we van de Duitsers verloren (Van Driel) In Zaanse buitenwijk wordt de zomervakantie van twee jongetjes beheerst door de verdwijning van een meisje uit de buurt.
142. Meneer Johan: Vrouwen en kinderen eerst (Dupuy/Berbérian) Derde deel van succesvolle relatiekomedie. Vrijgezelle dertiger lijdt aan bindingsangst.
143. De snelheidsbegrenzer (Blain) Matrozen komen vast te zitten onderin de romp van een gigantische pantserkruiser.
144. Kapitein Scharlaken (Guibert/David B.) Fantasie van een schrijver komt tot leven: piraten maken het Parijs aan het begin van de twintigste eeuw onveilig.

145. Kraut (Pontiac) Nederlands meest indrukwekkende stripdocumentaire: striplegende Peter Pontiac gaat op zoek naar waar het mis is gegaan met zijn foute, in de oorlog met de Duitsers heulende vader.
146. Joe's Bar: Mister Conrad & Mister Wilcox (Muñoz/Sampayo) Duistere slice of life-blues van de makers van Alack Sinner over de vaak eenzame levens van de bezoekers van een bar in de Amerikaanse metropool.
147. Libertair intermezzo (Teng) Semi-documentaire thriller? over de Spaanse burgeroorlog, waarin de grens tussen goed en kwaad zich niet eenduidig laat trekken.
148. Peter Pan: Opikanoba (Loisel) Tweede deel van Loisels vrijmoedige interpretatie van het Peter Pan-verhaal. Hoofdpersoon moet strijd aangaan met zijn demonen.
149. Guust Flater: Die reuze Flater (Franquin) Een van de hoogtepunten uit de reeks van de iedereen tot waanzin drijvende kantoorbediende.
150. XXe ciel.com: Mémoires 2000 (Yslaire) Een van de twee slotdelen die Yslaire schreef voor zijn trilogie over de twintigste eeuw, gezien vanuit het perspectief van een engel - of toch niet?

 
 

meer in ZozoLala 150